Skip to content
Brezplačna dostava nad 30 EUR!
INCI: kako pravilno beremo nalepke na kozmetičnih izdelkih za ozaveščeno nakupovanje

INCI: kako pravilno beremo nalepke na kozmetičnih izdelkih za ozaveščeno nakupovanje

Skrb za svojo lepoto je seveda pomembna, še bolj pa je pomembno znati izbrati pravi kozmetični izdelek, ki ustreza zahtevam kože in njeni občutljivosti in je dejansko primeren za nego obstoječih nepravilnosti kože.
Ne moremo se samo zanašati na podatke in informacije v oglasnih sporočilih, to bi bilo zelo površno, morali bi se naučiti brati oznake INCI, da bi razumeli in poznali snovi v formuli izdelka, prepoznali simbole in certifikate nalepke, da bi bili bolj gotovi in ozaveščeni, kaj kupujemo.

Naučite se brati nalepko izdelka: kaj je INCI in kako jo razlagamo
INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) je mednarodna nomenklatura kozmetičnih sestavin (v vseh državah članicah EU in v številnih državah sveta, med katerimi so tudi Rusija, ZDA, Brazilija, Kanada in Južna Afrika) za označevanje sestavin, ki sestavljajo kozmetični izdelek, ki so naštete na nalepki.
Prva stvar, na katero moramo biti pozorni, ko beremo nalepko, je vrstni red, v katerem so sestavine predstavljene. Seznam je sestavljen tako, da je teža vsake naslednje sestavine v izdelku manjša od prejšnje, na prvem mestu je zato vedno sestavina, ki je v izdelku prisotna v največjem deležu in na zadnjem je sestavina, ki je v izdelku v najmanjšem deležu. Običajno prva tretjina sestavin na seznamu predstavlja 85-90 % izdelka.
Vse snovi, ki v izdelku predstavljajo manj kot 1 % delež, (to so sestavine, ki so običajno na dnu seznama), so lahko navedene v naključnem vrstnem redu. Dišeče snovi ali aromatične snovi morajo biti generično navedene kot dišava, parfum, aroma. Medtem morajo biti alergeni, čeprav sestavljajo dišavo/olje esenco/izvleček, ki je že naveden na seznamu INCI, navedeni posebej na koncu seznama in sicer z njihovim kemičnim imenom v angleščini, vendar le, če njihova koncentracija presega 0,01 % v izdelkih za spiranje in 0,001 % v izdelkih, ki ostanejo na koži.
Naslednji vidik, na katerega moramo biti pozorni, pa je nomenklatura. Ko so snovi na nalepki navedene s svojim latinskim imenom, pomeni, da so bile dodane sestavi izdelka v svoji osnovni obliki brez kemičnih sprememb (zvezdica ob imenu označuje izvor iz ekološke pridelave). Če pa so sestavine pridobljene s kemijsko sintezo, so navedene z angleškim imenom ali številčno kodo. Številčne kode se nanašajo na umetna barvila v izdelku (Color Index – kratica CI, ki ji sledi pet števil), oznaka ki je skoraj vedno na koncu seznama sestavin.

INCI: Kako Pravilno Beremo Nalepke Na Kozmetičnih Izdelkih Za Ozaveščeno Nakupovanje

Predstavljamo vam seznam sestavin, ki se jim je bolje izogniti, tako zaradi zdravja svoje kože kot tudi z vidika okoljske trajnosti

 • Površinsko aktivne snovi, ki jih pridobivamo iz nafte: Natrijev laureth sulfat (SLES), natrijev lavril sulfat (SLS), amonijev lavril sulfat. Snovi, ki dražijo kožo in za katere še potekajo raziskave, kako v kombinaciji z drugimi kemičnimi snovmi v izdelku lahko delujejo rakotvorno.
 • Naftni derivati kot so tekoči parafin ali Paraffinum Liquidum, PEG in PPG, mineralno olje, petrolatum. Te snovi uporabljajo v kremah in oljih za telo za zaščitni film in za zaščito pred dehidracijo,  v resnici pa kože ne vlažijo, ampak zaprejo njene pore. Naj spomnimo, da Direktiva o nevarnih snoveh 67/548/EGS zahteva katalogizacijo naftnih derivatov, med rakotvornimi in nerakotvornimi. (Parafin je razvrščen med rakotvorne snovi 2. kategorije, razen če je zagotovljeno, da osnovno olje, iz katerega je bil derivat rafiniran, to ni, ker ne vsebuje nečistoč).
 • EDTA, MEA, TEA, MIPA se uporabljajo za penjenje in na koži povzročajo preobčutljivost, draženje in prekomerno razmaščevanje, poleg tega so veliki onesnaževalci okolja.
 • Potencialni cesorji formaldehida, snovi, ki jih je Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) uvrstila na seznam rakotvornih snovi za ljudi. Deluje na vezi med DNA in beljakovino. Cesorji formaldehida so naslednji: Formaldheyde (formaldehid), Triclosan (triklosan), Imidazolidinyl urea (imidazolidinil urea), Diazolidinyl urea (dizolidinil urea), DMDM Hydantoin (hidantoin DMDM), Methylisothiazolinone (metilizotiazolinon), Methylchloroisothiazolinone (metilkloroizotiazolinon).
 • Parabeni, ki se v kozmetični industriji uporabljajo kot konzervansi, lahko povzročijo alergijske reakcije. Po nomenklaturi INCI so parabeni označeni s črko E, ki ji sledi številka med 214 in 219.
 • Silikoni kot so Poliquaternium-80 (polikvaternium-80), Dimethicone (dimetikon) in Amodimethicone (amodimetikon) so snovi, ki onesnažujejo okolje. Najdemo jih v različnih izdelkih: v kremah za zaščito pred soncem, ličilih, šamponih, balzamih, penečih kopelih, deodorantih in antiperspirantih. Silikoni niso škodljivi za zdravje oseb, vendar so snovi, ki se jim je bolje izogniti, ker ne vsebujejo hranil, ki jih koža in lasje potrebujejo, ampak celo ustvarjajo izolacijski film, ki preprečuje, da bi lahko absorbirala druga hranila. Ob uporabi izdelkov, ki vsebujejo silikone lahko koža postane neprepustna za vodo in lasje se lahko začnejo sušiti in cepiti.

Izdelke izbirajmo s pomočjo simbolov, certifikatov in testov
Seznam sestavin na embalaži predstavlja osebno izkaznico izdelka, ki ga kupujemo. So pa na voljo tudi druge informacije, ki so pomembne za nakup in uporabo izdelka. To so simboli, certifikati in testi.

 • PAO (simbol s posodico) označuje trajanje izdelka po odprtju;
 • Količino izraža črka “e”, ki označuje težo izdelka;
 • Predelava: dve puščici v krogu označujeta, proizvajalec se je pridružil konzorciju za predelavo odpadkov, tri puščice, ki oblikujejo trikotnik, predstavljajo faze predelave: ločeno zbiranje materiala za predelavo, ponovna uporaba surovine, uporaba novega izdelka.

Certifikati pa posredujejo informacije o izvoru in predelavi surovin in dokazujejo etično zavezanost podjetja proizvajalca ali odsotnost določenih elementov, ki bi lahko predstavljali vzrok za nevarnost in težave z zdravjem.

Med certifikati najdemo:

 • Cruelty Free: brez testov na živalih.
 • Vegan: uporaba izključno sestavin rastlinskega izvora.
 • Brez silikonov in parabenov: izdelek ne vsebuje teh dveh sestavin, ki lahko povzročata težave za okolje in zdravje.
 • ISO 9001:2008: sistem vodenja kakovosti.
 • GMP: dobre proizvodne prakse, oziroma skupek pravil in navodil, ki jih posamezna organizacija opredeli za zagotavljanje ustrezne proizvodnje izdelkov.

In na koncu nič manj pomembni testi izdelkov, s katerimi dokazujemo sledljivost, zanesljivost, učinkovitost in dermokompatibilnost kozmetičnih izdelkov.

Ta prispevek ima 0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Back To Top