Skip to content
Brezplačna dostava nad 30 EUR!
Moč antioksidanta v zelenem čaju

Moč antioksidanta v zelenem čaju: blagodejno delovanje na kožo

V orientalski tradiciji velja za pravi eliksir zdravja: zeleni čaj že tisočletja velja za močnega zaveznika antioksidacijskih procesov, ki potekajo v našem telesu.
Kaj sploh je antioksidant in zakaj bi morali uporabljati kozmetične izdelke, ki jih vsebujejo? Začnimo od začetka.

Kaj so prosti radikali
Vsaka celica našega telesa »diha«. Zato torej potrebuje kisik, da lahko proizvaja energijo in izvaja na tisoče kemičnih procesov, ki omogočajo njeno delovanje. Pri vsakem procesu pa nastajajo odpadne snovi oziroma potencialno škodljive molekule, ki jih moramo pravilno odstraniti iz organizma, sicer lahko poškodujejo tkiva.
Omenjene molekule imenujemo prosti radikali: v bistvu so to zelo nestabilne molekule, ker imajo neparno število elektronov, zaradi česar se vežejo z drugimi molekulami, da poiščejo stabilnost. Molekula, ki jo ujame prosti radikal in se veže nanjo, ne more več opravljati svoje prvotne funkcije, zato večje število prostih radikalov v organizmu pomeni večji napor tkiva, da ostaja aktivno. Na koži se to dobro vidi, ker so prosti radikali prvi vzrok staranja kože, hkrati pa so potencialno v nevarnosti vsa tkiva našega telesa.

Endogeni antioksidanti
Nastajanje prostih radikalov je torej neizogibno, zato se sprašujemo, kako se lahko zaščitimo pred škodo, ki jo povzročajo?
Naj vas ne skrbi: naše telo je zelo zmogljiv stroj. Dejansko je sposobno proizvajati nekatere molekule antioksidantov, ki se lahko vežejo na proste radikale, da jih nato lahko presnovi, ne da bi poškodovali naša tkiva. Govorimo o endogenih antioksidantih, ki jih v veliki meri proizvajajo jetra.

Eksogeni antioksidanti
Kot smo videli naš organizem proizvede del antioksidantov, ki so uspešni v boju proti prostim radikalom, vendar pa jih ni sposoben izdelati v dovolj velikih količinah. Na srečo jih lahko veliko vnesemo s prehrano: v hrani so na voljo precejšnje količine bistvenih molekul, kot so vitamini C, A, E, selen, koencim Q10 in karotenoidi. Njihov vnos je seveda močno odvisen od uravnotežene prehrane, ki je bogata z vlakninami in od prehrane rastlinskega izvora.

Antioksidanti v kozmetičnih izdelkih
Če je zdrava prehrana osnova za pravilno delovanje presnove, kako lahko svojemu organizmu pomagamo v boju proti prostim radikalom?
Moderna znanost nam nudi prehranska dopolnila in izdelke za lokalno uporabo, ki so bogati z antioksidanti. Izdelki, ki so namenjeni čiščenju kože na obrazu, so na primer pogosto obogateni s čistilnimi antioksidanti: med najučinkovitejšimi je zeleni čaj.

Zeleni čaj: glavne lastnosti
Dve ali tri skodelice zelenega čaja imajo lahko številne koristi, ki jih priznavata tako tradicionalna kitajska medicina kot tudi moderna znanost.

Naštejmo le glavne:

  • Zaradi močnega antioksidacijskega delovanja katenina se upočasni postopek staranja kože;
  • Pomaga vzdrževati raven holesterola, hkrati se zmanjša tveganje za nastanek kardiovaskularnih bolezni;
  • Zmanjšuje škodo zaradi prostih radikalov, zaradi česar mu pripisujejo zdravilne lastnosti, saj naj bi nas obvaroval pred rakavimi obolenji;
  • Pomaga regulirati koncentracijo sladkorja v krvi.

Zeleni čaj v kozmetičnih formulah: prednosti pri negi kože
Zeleni čaj ima antioksidacijske lastnosti, deluje protivnetno in proti mikrobom, ima torej vse lastnosti, ki so idealne za nego kože in zaradi katerih je popolna sestavina izdelkov za nego kože, predvsem občutljive, pordečele in razdražene.
Antioksidacijska moč zelenega čaja lahko zaščiti kožo pred ultravijoličnimi žarki, medtem ko pomirjujoče in baktericidne lastnosti pomagajo vzdrževati zdravo in čisti kožo, ki je manj razdražena. Zaradi tega je tudi močan zaveznik v boju proti aknam.
Izvleček, ki ga uporabljamo v kozmetiki, je v glavnem lahko sestavljen iz polifenolov in teofilina.

  • Polifenoli, v glavnem je to katehin, so odgovorni za antioksidacijske lastnosti: uspešni so v boju proti prostim radikalom in hkrati aktivirajo mikrocirkulacijo.
  • Teofilin aktivira bazalno presnovo, spodbuja energijske procese v celici, predvsem procese, ki spodbujajo njeno regeneracijo.
  • Poleg tega tanini čajevca (Camelia sinesis) kožo čistijo in krčijo, kar je pomembno pri negi nečiste kože.

Kozmetični izdelki na osnovi zelenega čaja so torej odlično negovalno sredstvo za vse vrste kože:

  • Mladi koži koristi predvsem blagodejno in antimikrobno delovanje, ki pomaga povrniti čvrstost, tako da odstranjuje povečane pore in druge znake nečistoče. Pripravki za čiščenje so odlična podpora pri vseh dermatoloških tretmajih proti aknam.
  • Zreli koži koristi predvsem antioksidacijsko delovanje, ki zavira nastanek gub in zdravi posledice zaradi izpostavljenosti UV-žarkom. Poleg tega zeleni čaj spodbuja celično presnovo, ki dodatno omogoči še boljšo regeneracijo in poveča proizvodnjo kolagena in elastina.
VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)
VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)
VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)
VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)
VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)
VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)
VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)
VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)

VITAYES čistilni gel za umivanje obraza zeleni čaj (150 ml)

14,90 €

Kupi izdelek

Šifra: VITAYESCGZO
Kategorija: 
Rok dobave: 1-3 dni
Stanje: Na zalogi

Ta prispevek ima 0 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Back To Top